28 listopada w ramach Światowego Dnia Cukrzycy uczniowie klas 6 uczestniczyli w warsztatach z panią Weroniką Szumlak, dietetykiem Banku Żywności. W części teoretycznej nie zabrakło porcji wiedzy dot. piramidy żywienia, a po niej przyszedł czas na zadania praktyczne. Każda grupa wykonała inne danie.
W menu pojawiły się dania na każdą porę dnia. Uczniowie, pod okiem pani dietetyk, samodzielnie przygotowali placuszki owsiane na słono, szakszukę, pastę z makreli, carpaccio z buraka, spaghetti z cukinii, kaszę z sosem porowym i mozzarellą czy domowy paprykarz. Nie zabrakło też słodkiego akcentu w postaci czekoladowego kremu na bazie awokado i banana.
Zajęcia odbyły się w szkolnej pracowni wyposażonej dzięki programowi Laboratoria Przyszłości, inicjatywie realizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, której celem jest tworzenie nowoczesnej szkoły, gdzie zajęcia będą prowadzone w sposób ciekawy, angażujący uczniów oraz sprzyjający odkrywaniu ich talentów i rozwijaniu zainteresowań.
Było gwarno, pracowicie, zdrowo i smakowicie.
Dziękujemy panu burmistrzowi Janowi Leszkowi Wiąckowi za pomoc w organizacji wydarzenia.

« z 2 »
Facebook
YouTube